Får du litt høyere puls med en gang du hører ordet ”likning?” Mange forbinder likninger med noe vanskelig, hvor vi skal finne både x’er og y’er. Likninger trenger ikke være så vanskelig, i hvert fall ikke når du vet hvordan du løser dem!

Likninger er rett og slett oppgaver med én ukjent, hvor vi skal bruke det vi allerede vet til å finne tallet vi mangler.

Mange vrir seg i stolen når de ser bokstaven x dukke opp på tavlen midt i et regnestykke. Hvordan skal man klare å finne ut av hva som mangler? Likninger kan kanskje virke litt skummelt, men det handler egentlig bare om å bruke den informasjonen vi allerede har fått til å finne ut av det vi ikke vet ennå.

Du kan tenke på likningen som et mysterium som du – etterforskeren – må løse. Du har allerede fått noen ledetråder, og nå er det opp til deg å samle dem slik at de gir mening og du kan finne svaret.

I denne videoen viser privatlærer Morten hvordan du løser førstegradslikning i en tekstoppgave, og hvordan du setter svaret ditt på prøve for å sjekke om du har kommet fram til riktig løsning.

 

 

Det er ikke så vanskelig som du tror, bare les nøye gjennom oppgaven, hold orden i informasjonen du har fått utdelt og bruk den tiden du trenger. Det er lett å gjøre slurvefeil når man er litt usikker, men det klarer du å holde deg unna hvis du bare er tålmodig med oppgaven.