Kvadratsetning, konjugatsetning – hva er det her egentlig? Mange kan kjenne at motivasjonen forsvinner litt med en gang temaet man skal gjennom har vanskelige navn eller rett og slett ser kompliserte ut. Men hvor vanskelige er de egentlig?

Vi har tre kvadratsetninger. Disse bruker vi innen algebra som huskeregler for å gjøre utregning og oppgaveløsning enklere for oss selv. Om du lærer deg disse tre reglene utenat sparer du deg for masse tid og frustrasjon, og du klarer å gjenkjenne lignende oppgaver.

Tredje kvadratsetning kalles også konjugatsetningen. Dette kan være forvirrende om du ikke har vært borti kvadratsetningene før, men det viktigste er at regelen er den samme uansett om du kaller det for tredje kvadratsetning eller konjugatsetning.

Vi kan ta for oss alle kvadratsetningene både algebraisk og geometrisk – og under ser du privatlærer Morten vise nettopp begge deler.

 

 

Selv om kvadratsetningene kan se helt uforståelige ut er de ikke så vanskelige som du tror. Og når du først har lært deg huskereglene utenat klarer du også å kjenne igjen at du kan bruke dem til å faktorisere andregradsuttrykk. Da bruker vi dem rett og slett motsatt vei.