textbooks

Har du utsatt puggingen til siste liten? Glemte du kanskje at du har en stor prøve i morgen? Det lønner seg sjelden å satse på skippertak som løsning, men noen ganger blir det sånn. Her får du tips til hvordan du utnytter skippertaket mest mulig effektivt.

Det lønner seg alltid å ha gode rutiner og jobbe med fagene systematisk gjennom semesteret. Dessverre opplever de fleste en eller annen gang å ikke være forberedt – enten det er til en prøve, eksamen eller kanskje en framføring. Da er gjerne skippertak løsningen.

Hvis du ofte opplever å ikke være forberedt uansett om du jobber systematisk eller ikke, kan det være du kan ha godt av ekstra veiledning. Kanskje har du falt av i pensum et sted underveis? Er det noe du ikke har forstått ordentlig? Eller mangler du motivasjon?

Dersom du føler du ikke får kontroll på pensum kan en privatlærer hjelpe deg. Du vil kunne få hjelp til å strukturere hverdagen din, finne ut hva som burde prioriteres i hvert fag, og jobbe mer effektivt og målrettet med det du sliter med. Privatundervisning kan få deg på rett vei igjen.

Om du er en som stadig utsetter ting til siste liten eller du er den som nesten alltid er forberedt – hvis du først skal benytte deg av skippertaket er det noen ting du bør gjøre for å være bli mest mulig forberedt.

1. Lag en plan

Er det bare tre dager til den store prøven du har utsatt å lese til? Lag en plan for hvordan du skal jobbe effektivt og få med deg mest mulig disse siste dagene.

Lag en oversikt med hva som er de viktigste temaene til prøven, og hva du må lese for å kunne svare godt på spørsmål knyttet til de aktuelle temaene. Har du en viss struktur før du begynner å lese kommer du gjennom mer pensum, og du vaser ikke bare rundt i blinde.

2. Skriv sammendrag

Det kan lønne seg å skrive korte sammendrag fra hvert tema du går gjennom. Da tvinges du til å tenke over hva som er mest relevant, og du kan lese gjennom dine egne sammendrag dagen før prøven i stedet for å lete gjennom hele kapittelet i boken.

3. Diskuter med noen

Finn deg en å snakke om stoffet med. Enten det er en klassekamerat som selv har utsatt lesingen, en som allerede er godt forberedt, eller det foreldre – det er ikke så viktig. Det viktige er at du skal forklare fagstoffet til denne personen på en enkel og forståelig måte, når du klarer det forstår du stoffet selv.

4. Spis

”Uten mat og drikke duger helten ikke”. Det er kanskje et teit ordtak, men det er noe i det. Hvis du glemmer å spise sundt og drikke nok påvirker det evnen din til å ta til deg nytt stoff, og å huske det. Sørg for å spise mat som metter så fungerer maskineriet ditt slik det skal, og hjernen din kan bruke energi på å lære stoffet. Når du drikker nok vann blir du dessuten ikke trøtt like fort, og du kan lese enda litt lenger.

5. Få nok søvn

Det kan være fristende å sitte oppe hele natten før prøven, men det lønner seg sjelden. Gjør klar skolesekken og matpakken kvelden i forveien, og sørg for å få nok søvn. Da får hjernen din tid til å prosessere informasjonen du har jobbet hardt for å tilegne deg de siste dagene, og du yter bedre under selve prøven.

Skippertak anbefales ikke på jevnlig basis, men når det først er nødvendig lønner det seg å være strukturert, målrettet og at du faktisk gjennomføre planen du setter deg. Er du ofte trøtt? Slik gjør du noe med det.

Når du har kommet deg gjennom denne – forsøk å få struktur på skolehverdagen din slik at du er mest mulig forberedt framover. Lykke til!