homework

Går det litt trått med noen fag? Føler du at du ikke får det til uansett hva du gjør? Lite selvtillit i et fag er med på å avgjøre hva slags resultater du får. Bygger du opp troen på deg selv, vil faget bli enklere også! 

Er det én ting som går igjen hos elever som sliter med ett eller flere spesifikke fag, så er det at de ikke tror på seg selv. Hvor ofte har du selv opplevd å sitte med noen oppgaver og tenkt at du er dum som ikke får det til? Det er helt vanlig, men dessverre ikke veldig produktivt.

Ond sirkel

Har du opplevd at det ikke alltid er han som leser mest pensum eller pugger mest til prøver som får de gode karakterene? Eller at du øver og øver men allikevel ikke får det til? Det trenger hverken å bety at han som ikke leser er mer intelligent enn deg, eller at du er dummere enn alle andre.
Våre privatlærere kommer stadig borti akkurat denne problemstillingen – en intelligent elev som jobber hardt, men som ikke får de gode karakterene allikevel.
Mangel på selvtillit i faget kan faktisk være avgjørende for resultatene dine, og hvis du tenker over det så er det egentlig ikke så rart. Dårlig selvtillit kommer gjerne av at man har opplevd nederlag flere ganger. De færreste klarer å ha like stor tro på seg selv etter å ha fått dårlige resultater gang på gang.
Ulempen er at man her kommer inn i en negativ spiral. Du har ikke tro på deg selv fordi det ikke går bra – og det går ikke bra fordi du ikke tror på deg selv. Hva gjør du da?

Start enkelt

En erfaring mange får gjennom privatundervisning er at det er lurt å ta noen trinn tilbake. Gå tilbake noen nivåer i matematikken for eksempel, og gjør enklere oppgaver som du mestrer. Mestringsfølelsen er avgjørende for å bygge opp selvtilliten i faget, og du får følelsen av at du faktisk får det til.
Ved å gå ned noen nivåer i oppgavene du gjør får du igjen mer enn bare mestringsfølelse. Du bygger deg opp kunnskap på en ny måte. Mye av det du går gjennom vil du kunne fra før, men plutselig kommer du over noe du ikke kan.
Kanskje finner du én liten regel du ikke kunne som har gjort at du ikke har fått til alle senere oppgaver? I mange fag kan du ikke gå videre før du har all kunnskapen på et lavere nivå. Det er ikke rart du ikke får det til hvis du ikke har alle verktøyene som skal til.

Tro på deg selv

For å vite hva du faktisk sliter med kan det lønne seg å søke hjelp. En privatlærer kan bidra med å kartlegge hvor du har hull i kunnskapen din, og sammen kan dere jobbe effektivt og målrettet for å finne tilbake til mestringsfølelsen og selvtilliten igjen. Med tro på deg selv får du det til! Les våre tips om hvordan du kan nå målene dine her.