Skulle du ha startet med matteoppgaver for to timer siden, men endte opp med å se tv-serier i stedet? Vasker du nå kjøkkenet, i stedet for å lese deg opp til forelesning? Eller tok du deg en powernap for å «hvile litt» og endte opp med å sove bort hele ettermiddagen? Hvis dette høres kjent ut kan du være en prokrastinator.

En prokrastinator defineres som en person som stadig utsetter ting, fordi det virker mer belønnende å gjøre annet. I sin bok «Do it now» påpeker den anerkjente psykologen og forfatteren William Knaus at så mange som 90 prosent av alle studenter prokrastinerer. Med andre ord – du er ikke alene!

En prokrastinator

Se for deg klassen din, og tenk over hvem som ser mest opplagt ut i timene. Tenk så på hvem som får de beste karakterene, og hvem som oftest er i godt humør. I veldig mange tilfeller vil denne personen ikke være en prokrastinator. Det er nemlig slik at de som til enhver tid utsetter ting blir mer stresset, føler de har dårligere tid og sover dårligere. Så hvorfor er 90 prosent av Norges studenter eksperter på prokrastinering likevel?

Vi prokrastinerer ofte for å utsette det hjernen anser som slitsomt og kjipt, til fordel for noe mindre kjipt. I en episode av «Hallo» på P3 forklarte en student hvordan hun hadde brukt flere timer på å demontere mikrobølgeovnen sin, vaske den inni og sette den sammen igjen i stedet for å skrive hjemmeeksamen. Når det å demontere mikrobølgeovnen sin blir morsommere enn å skrive eksamen har man tatt prokrastinering til et nytt nivå, men tenk deg om; hvor ofte i løpet av en dag utsetter du småting fordi du ikke har lyst til å gjøre det?

«Just do it»

De aller fleste av oss har på et eller annet tidspunkt brukt Nike-klær med slagordet «Just do it». Det ser kult ut på tightsen og t-skjorten, men har du noen gang prøvd å gjøre det i virkeligheten? Hver gang du tenker «Å, det burde jeg gjort» har du en mulighet til å gjennomføre nettopp det du skulle ha gjort. Det gjelder særlig skolearbeid, som kanskje er verdens letteste ting å prokrastinere. De som lykkes best på skolen er veldig ofte de som jobber jevnt gjennom hele semesteret (sorry, skippertaksstudenter). Jeg råder alle til å prøve dette en dag – hver gang du tenker «å, det burde jeg gjort» – gjør det! Du vil blir overrasket over hvor godt det føles.

Trenger du hjelp med noen fag eller til å få gode vaner? Ta kontakt med oss i dag her eller skriv til oss på Facebook her