Synes du lekser er kjipt og unødvendig? Mange ser ikke fordelene med lekser, men hvis du faktisk gjør dem så kan du oppleve flere positive effekter som forbereder deg på andre, mer utfordrende oppgaver senere.

Du har hatt en lang dag på skolen. Du skjønte omtrent halvparten av det læreren snakket om i mattetimen, og i norsken drømte du deg bort til sommerferie, mat og bading. Det eneste du ønsker er å legge deg ned på sofaen når du kommer hjem, og skumme gjennom en haug kanaler som ikke viser noe spennende i det hele tatt. Det kan du ikke. Du har lekser til i morgen.

Lekser kan virke meningsløst og nesten som en straff fra lærerens side. Hva trenger du egentlig å gjøre enda mer skolearbeid for? Du har jo allerede vært en hel dag på skolen. Ønsker bare naturfaglæreren å gjøre livet deres så surt som mulig?

Lekser gir utvikling

Det har lenge vært en pågående debatt om bruken av lekser i den norske skolen, og om det egentlig er nødvendig. Nå er det sånn at de fleste skoler i Norge bruker lekser som en måte å lære på, og i stedet for å irritere seg over det er det flere grunner til å se på lekser som noe positivt man kan gjøre på egenhånd.

I følge Utdanningsdirektoratet kan lekser bidra til flere ting. De er i utgangspunktet laget for å gi elever en måte å utvikle seg på. Du som elev vil utvikle gode arbeidsvaner, selvdisiplin og evne til selvstendig problemløsning.

Synes du dette er vanskelig kan leksehjelp med en privatlærer være et alternativ. Da lærer du å disponere tiden din riktig, du lærer hva som bør prioriteres først, og du får mer ut av leksene enn om du bare sitter på egenhånd og irriterer deg over dem.

Lekser er ikke bare kjipt

Hvis du er flink til å gjøre leksene dine kan du oppleve flere positive effekter. Du merker kanskje at det du lærer i timen virker enklere, og når du får en god vane med å gjøre lekser så går de også fortere unna.

Lekser trenger ikke bare å være slit. Hvis du gjør lekser med andre klassekamerater er det også sosialt, og dere kan spille på hverandre. Kanskje er kompisen din bedre i matte en deg, men du er en racer på å analysere dikt. Da kan dere hjelpe hverandre på en mer personlig måte, og allikevel gjøre det til en morsom greie.

Når du har kommet skikkelig inn i det – og leksene føles enklere – så opplever du kanskje også at du forstår ting mye raskere enn tidligere. For lekser er ikke laget for å gjøre livet ditt kjipt, de er laget for at du skal kunne utvikle dine  egne verktøy for å kunne løse andre problemer ved en senere anledning.

Så neste gang du irriterer deg over leksene som virker helt meningsløse – tenk på at du faktisk forberedes på andre oppgaver og andre utfordringer, og jo bedre forberedt du er, dess mindre utfordrende blir oppgavene senere.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du skulle trenge hjelp i leksearbeidet.