10 matvarer som får deg til å prestere bedre

Prester bedre med riktig inntak av næring

Er det vanskelig å holde konsentrasjonen oppe på lange skoledager? Medisinstudent Hamida Achour gir deg tipsene som gir konsentrasjonen et boost samtidig som det både smaker og metter.

Først og fremst er det verdt å nevne at det ikke er én spesifikk matvare som skjerper konsentrasjonen og får en opp fra karakter tre til karakter seks. Det er kostholdet som har noe å si for hvor mye overskudd en har, forteller Hamida.
Hun er medisinstudent ved Universitetet i Oslo, og underviser i matematikk hos Privatundervisningen.
Her gir hun sine beste tips til hvilke matvarer som både kan hjelpe til med å få opp konsentrasjonen på lange skoledager, og på korte intensive økter:

Riktig inntak av væske er viktig

1. Vann. Dette er kanskje ikke akkurat en matvare, men det er greit å telle det med allikevel. Dette er desidert det viktigste man kan innta i løpet av en dag. Flere har sikkert hørt eller opplevd at man kan få vondt i hodet om man ikke har drukket nok, og det stemmer. Man blir også trøtt fordi kroppen senker graden av kjemiske prosesser og aktivitet for at man skal forbruke mindre vann. Det er viktig å ikke overdrive, men en vannflaske er kjekk å ha tilgjengelig.

2. Havregryn. Det fine med havregryn er at karbohydratene brytes saktere ned enn for eksempel med en skolebolle. Da er man mett lenger. I tillegg får man ikke den plutselige energitoppen og energibunnen, men en mer langvarig metthetsfølelse.

3. Frukt og sjokolade. For en intens, men kort arbeidsøkt kan du fint spise noe sukkerholdig som sjokolade, druer, blåbær eller banan. Du får en rask energitopp og kan utnytte den mens den varer, men den vil raskt falle igjen så akkurat dette passer ikke for lange timer på lesesalen. Jeg har ofte noe sånt med meg i eksamensperioden og tar litt sjokolade på slutten av dagen når jeg rett og slett ikke gidder mer. Da får jeg den toppen jeg trenger for å jobbe en time effektivt, og så drar jeg hjem.

Proteinrik mat er godt for konsentrasjonen

4. Proteinrik mat. For lange arbeidsøkter er det lurt å spise noe proteinrikt. Makrell i tomat er en personlig favoritt. Bønner, egg og fisk er også gjengangere i kategorien. På studiet mitt spiser vi utrolige mengder makrell i tomat. Det lukter ikke noe særlig digg, men det er billig, enkelt og man blir mett i noen timer.

5. Naturell yoghurt. Dette er noe jeg ofte tar i lunsjen, eller etter trening. Det inneholder mye væske, og jeg får en metthetsfølelse samtidig som jeg ikke føler meg tung.

6. Nøtter. Denne matvaren har høy kaloritetthet, som vil si at det er mye kalorier i lite mengde av varen. Men man skal ikke unngå dem på grunn av det! Nøtter inneholder for eksempel vitamin E og flere essensielle fettsyrer. Næringsinnholdet er derfor gunstig. Det er bedre å ta en neve nøtter enn chips. Det er også greit å ha noe lett å spise på mens man leser.

7. C-vitaminer. Jeg har hørt fra flere at de føler seg mer våkne etter inntak av vitamin C-holdige matvarer som sitrusfrukter og brokkoli. Det hjelper ikke å overdrive, ettersom normale mengder vitamin-C og forhøyede mengder gir samme utslag ved testing av konsentrasjon. Det er nok å sørge for at man får i seg normale menger, altså en appelsin her og der.

8. Te. Te har en mentalt beroligende effekt, samtidig som det kanskje gjør det å lese litt hyggeligere, og hjelper ved stress. Noen sorter te inneholder også en del koffein. Sort te, hvit te og grønn te er de mest kjente med noe koffeininnhold. En grei tommelfingerregel er jo sterkere teen er, jo høyere er nok koffeininnholdet også.

Linser er supermat!

9. Linser er en undervurdert matvare. Den er litt anonym og blir alltid nevnt på slike lister, uten at folk pleier å spise dem noe særlig. Linser inneholder folat, og er viktige for en rekke prosesser i kroppen. Lag en linsesuppe – det er enkelt, tar 20 minutter og er fint til høstværet – eller strø dem over salat. Linser tynger ikke, samtidig som de er en kilde til langvarig energi i kroppen.

10. Variasjon. Det som er spennende med mat er at det virker forskjellig på oss. Noen reagerer svært kraftig på koffein, andre litt mindre. Spis variert for å finne ut av hva det er som funker best. Blir du tung og trøtt av å innta ost? Da kan det være du sliter med å fordøye det, og bør redusere inntaket. Det er verdt å sjekke seg for milde allergier ved å fjerne noe fra dietten en periode, for eksempel melk eller gluten, for å se om det kanskje skjer en endring i humør eller konsentrasjon.

– Det siste og beste rådet er egentlig å spise litt av alt, og kjenn etter om du merker en forskjell, avslutter Hamida.